Siirry sisältöön

Juankosken KH Seura ry

Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura ry

Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura ry on perustettu 1990 vaalimaan Juankosken teollista perinnettä, ylläpitämään tehtaan ja työväen museota, Masuuni Brunouta ja järjestämään alueella kulttuuritapahtumia, joiden kautta samalla esitellään ja tehdään tunnetuksi ruukkialuetta.  Seura on Suomen Kotiseutuliiton jäsen.

Seuran vastaa matkailijoiden opastamisesta Juankoskella, vanhalla ruukkialueella ja museossa. Opastuskierroksia tehdään kävellen, mutta opas voi nousta myös kierroksen tilanneiden matkailijoiden bussiin. Kesäisin heinäkuussa on säännölliset torstai-iltapäivien opastetut ruukkikävelyt.

Tapahtumista pitkäaikaisin on Brynolfin päivän vietto elokuussa. Erilaisten, vuosittain vaihtuvien tapahtumien sarja sijoittuu Brynolfin nimipäivää (16.8.) lähinnä olevaan viikonloppuun. Oleellista on, että yhteistyössä eri tahojen kanssa järjestetyt konsertit, näyttelyt, yhteislaulutilaisuudet ym. ohjelmat järjestetään pääosin ruukkialueella. Kulttuurihistoriallinen Seura tekee paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa kulttuuritapahtumien järjestämiseksi Ruukinpajassa ( entinen konepaja) ja ruukkialueella.

Vuosien kuluessa Seura on  ollut itsenäisesti tai yhteistyössä toisten tahojen kanssa toteuttamassa useita kunnostus- ja ympäristöhankkeita vanhalla ruukkialueella. Tällaisia ovat olleet mm. EU-rahoitteiset  Koillis-Savon rautakolmio 1 ja 2, Juanvirta ja Kivestä ja Puusta, joista viimeksi mainitut ovat olleet kansainvälisiä hankkeita.

Toiminnan tärkeitä keskuksia ovat toisaalla esitellyt Juankosken tehtaan ja työväen museo Masuuni Brunou ja Soittokunnan talo.

Seuran toimintaa johtaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtajan lisäksi kahdeksan jäsentä.