Siirry sisältöön

Masuuni Brunou

Museo Brunou avattu uusissa tiloissa Kahvilapytingissä 2.7.2022

Museo avoinna perjantaisin ja lauantaisin klo 13-17.00. Pääsymaksu 5€.

 

Juankosken tehtaan ja työväen museo Masuuni Brunou

Museon toiminta masuunirakennuksessa on päättynyt syksyyn 2019. Näyttelyt keskeisiltä osin siirtyvät toisiin tiloihin ajan myötä. Valmistelut ovat käynnissä. Tavoitteena on, että näyttelyt uusissa tiloissa voitaisiin avata kesäksi 2021. Ensi kesänä museon näyttelyjä pieneltä osin korvaavat Vanhan konttorin näyttelyt.

Ruukkialue on kuitenkin koko ajan nähtävissä ja tutustua voi esim.  emuseo.fi/juankoskenruukki sivujen kautta.  Juicen torin remontti on saatu päätökseen ja Juice katselee toriaan uudelta alustalta eli graniittipylvään päästä.

Opastuksia alueella ja/Juice teemalla järjestetään tilauksesta entiseen tapaan.

 

 

 

Kysy sähköpostitse ruukki@masuunibrunou.fi tai puh. 0400 567257.

masuuni

Museo sijaitsee vanhassa masuunirakennuksessa kosken partaalla, keskellä ruukkimiljöötä. Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura halusi turvata ruukin vaiheisiin liittyvän esineistön säilymisen museossa, joka avattiin vuonna 1991. Museo kertoo paitsi rautaruukista ja kartonkitehtaasta ja niiden tuotannosta, myös koko tehdasyhteisön historiasta ja ruukkilaisten elämästä. Esillä on raudan raaka-aineena käytettyä järvimalmia, esineiden valamisessa tarvittavaa esineistöä sekä Strösdalsbruk - Juantehtaan omia tuotteita. Samoin saadaan kosketus puuhiokkeeseen ja kartonkiin.

Työväen asunto on kopioitu näyttämään, miten työläiset asuivat heille rakennetuissa työväen asuintaloissa, hirsisissä pytingeissä.

Esineet ja valokuvat kertovat tarinaa tehdaspalokunnan toiminnasta näyttelyssä, joka valmistui kesän 2015 aikana esittelykuntoon. Näyttelyssä on palokunnan käytössä ollutta kalustoa ja runsaasti vanhoja valokuvia. Näyttelyn kuva-aiheista on valmistettu myös pelikortit myyntiin.

 

        Image (2)   Kuva0388

”Jussista Juiceksi on kesäkuussa 2015 avattu näyttely, jonka päähenkilönä on juankoskelaissyntyinen muusikko ja sanantaitaja Juice Leskinen.  Lehdistötiedote (PDF)

Kesäkuun lopussa  museon ylimpään kerrokseen avattiin valtakunnalliseen Vihervuosi 2016-teemaan liittyvä näyttely. Näyttelyn nimi: Muuttuva maisema ruukillamme viittaa siihen, että näyttelyssä esitellään ruukin puutarha- ja puistoalueita eri aikoina. Keskeistä ovat Juantehtaan puistoista otetut valokuvat, osa Victor Barsokevitschin, ottamia  ja suunnitelmia Patruunanmäen kartanon ennallistamiseksi.

Museo toimii useassa kerroksessa, eikä talossa valitettavasti ole hissiä. Sisääntulokerroksessa esitellään museon tärkeimmät asiat, joita muilla osastoilla täydennetään.

Museon pääsymaksut:
Aikuiset 4.00 €, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 3.00 €, lapset 5-12 v. 1,50 € ja perhelippu 8,00 €

Opastettujen kävelykierrosten hinta:
Aikuiset 5,50 €, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 4.00 €, lapset 2,00 €
Pääsymaksut sisältävät pääsyn museoon joko ennen kierrosta tai samalla lipulla joskus toisena päivänä.

Tilauksesta opastuksia
Ruukkimiljöössä kävellen, bussikierroksena Juankoskella ruukkialue mukaan lukien tai ryhmille museossa, kesto n. 1 tunti, hinta: 60,00 €

Museokauppa
Masuuni Brunoussa toimii myös museokauppa, jossa on myynnissä kirjallisuutta ja pieni valikoima muita matkamuistoksi tai lahjoiksi sopivia tuotteita.

Museokaupan tuotteita on ostettavissa Vanhan konttorin näyttelyjen yhteydessä.

Uusimmat tuotteet:   Palokunta-aiheiset pelikortit  9 € ja Seuran logolla kuvitetut putkihuivit 10 €

Kirjoja:   Juha Forsberg - Ari Kankkunen: Järvimalmiruukista kartonkitehtaaksi, Juantehtaan  historia               1746 – 1996. (1996, 350 s.)

              Victor Hoving: Juantehdas 1746-1946 (1946, 232 s.)
Marja-Sisko Pihl: Strömsdalsbruk eli Juantehdas, Tarina alkaa vuodesta 1746 (2010, 48 s.)
 Arvi Pulkka: Vesi on voimaa, Savolaisia voimatarinoita (2006, 380  s)                                    

 Mirjami Niskanen:  Kahden savun Veikko. Tietoa puuhiilestä. (2012, 180 s) Runsaasti valokuvia.

Mirjami Niskanen: Opettajaksi Raja-Karjalasta  - Suistamolla1931-1933 (2018, 127 s) Runsaasti kuvitettu

Ruukkiaiheisia T-paitoja, Käsinmaalattuja mukeja,  kortteja, pinssejä.

LP-levy: Unelmia Ponomareffin pajalla. Juankoskelaista musiikkia. Mukana mm. kolme Juice Leskisen erityisesti tälle levylle sovitettua kappaletta ja Kaj Chydeniuksen musiikkia.