Siirry sisältöön

Ruukilla kohti kesää 2016

Toukokuussa Juankosken ruukilla valmistaudutaan  kesään 2016. Juan-kosken Kulttuurihistoriallinen Seura on  keskeinen toimijana vanhalla Strömsdalsbruk - Juantehtaan  ruukkialueella ja  palauttaa mieliin rikasta menneisyyttä luentosarjalla, joka alkoi 19.4.2016.  Samaan aikaan on eri tahojen kanssa  suunniteltu kesän toimintoja. Opastetut kävelyt ruukkialueella heinäkuussa joka torstai-iltapäivä ovat oleellinen osa historiasta ja ympäristöstä kertomista museo-toiminnan rinnalla.

Museokauden avaus on yhteistyössä Ruukki Rootsin järjestäjien kanssa la 11.6. Sauna-bändin konsertti Ruukinpajalla virittää bluestunnelmiin ja lipun lunastaneilla on samaan hintaan pääsy  Masuuni Brunouhun, Juankosken tehtaan ja työväenmuseoon. Ruukkihistorian lisäksi siellä on esillä näyttely "Juice Leskinen - Juankoskelta Tampereelle". Seuraavasta viikosta lähtien museo onkin auki sitten elokuun loppuun, Brynolfin päiviin saakka.

Masuuni Brunoussa kesän kuluessa esitettäväksi on valmisteilla Juicen runotekstejä, joissa tärkeänä teemana on nainen, mukaan lukien äiti, onhan yksi Juicen kokoelmista saanut nimekseenkin "Äeti". Esittäjinä on Juankosken näytelmäkerhon osaajia ja esityksen tuottaa Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura. Ehkäpä esitys valmistuu jo RuukkiRootsiin.

Seura tekee yhteistyötä muiden ruukkialueella tapahtumia järjestävien tahojen kanssa. Mielenkiintoisena uutuutena vanhan rautaruukin sydämeen on tulossa Ruukki GP, kisa mäkiautoille. Mielenkiinnolla odotetaan, millaisia joukkueita ja autoja saadaan osanottajiksi ajamaan Patruunanmäen kartanolta vauhdikasta  reittiä Ruukinpajalle. Heinäkuun lopussa Jari Sillanpään konsertti avaa  Kanavajuhlan Ruukinpajalla ja viikonlopun aikana on monia muitakin  tapahtumia.

Museon kesäkauden päättää perinteisesti Brynolfin päivien vietto. Brynolfin nimipäivää vietetään muistaen Strömsdalsbrukin perustajia. Heistä nuorin oli henkikirjoittaja Brynolf Brunou, joka matkusti Tukholmaan 1746 esittämään anomuksen rautaruukin perustamiseksi Kuopion pitäjään Juckais-joen varteen. Lupa heltisi. Brynolfin päivä almanakassa 16.8.

Lisätietoja Juankosken ruukin kesästä ja tapahtumista löytyy näiden sivujen tapahtumista ja osoitteista www.juankoski.fi  sekä www.juankoskenruukki.fi